Operaties en tandheelkunde

In onze operatiekamer worden niet alleen courante operaties zoals een castratie en sterilisatie uitgevoerd, maar ook complexere weke delen chirurgie zoals het herstellen van een maagkanteling, inguinale en abdominale hernia, het verwijderen van blaasstenen, het opereren van darmobstructies, het verwijderen van tumoren, het hechten van wonden, maag- en darmchirurgie, verwijderen van anaalklieren, oorchirurgie, basis oog- en ooglidchirurgie, urethrostomie,….

Een slechte adem, moeilijker eten, de korrels inslikken zonder kauwen, … Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een slecht gebit. Bij elke consultatie wordt het gebit nagekeken. Indien er problemen zijn, wordt een detartratie ingepland. Dit is het volledig reinigen van de tanden van de hond of poes en dit onder volledige verdoving. Hierbij wordt alle tandsteen verwijderd, worden de aangetaste (‘slechte’) tanden getrokken en worden nadien de tanden opnieuw volledig glad gemaakt (= polijsten van de tanden).

Bij operaties en tandheelkundige ingrepen moeten de dieren nuchter worden binnengebracht, m.a.w. geen voedsel meer 12u voor de geplande ingreep. Al onze operaties gebeuren onder gasanesthesie en tijdens de operatie worden zij continu gemonitord: hartslag, ademhaling en zuurstofgehalte in het bloed. Zo verlopen onze ingrepen zo veilig mogelijk.